fbpx

Yleisimmät kysymykset

 

Milloin voin aloittaa autokoulun?
12 kk ennen kuin täytät 18 vuotta, jos suoritat henkilöautoajokortin (B). Muissa ajokorttiluokissa 6 kk ennen iän täyttymistä. Ajokortin voi Trafin myöntämällä poikkeusluvalla saada jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä. (lisätietoja poikkeusluvan myöntämisen syistä www.trafi.fi)

Kuinka ilmoittaudun autokouluun?
Voit ilmoittautua haluamallesi kurssille suoraan nettisivuillamme. Valitse haluamasi toimipiste – Kurssit ja hinnat – Ilmoittaudu kursseille. Valitse listalta haluamasi kurssi, sekä kuukausi jolloin haluat aloittaa. Kun ilmoittautumisesi on vahvistettu, saat sähköpostitse aloitusinfon. Tämän jälkeen voit aloittaa opinnot vaikka heti. 

Mistä löydän hinnaston?
Valitse ensin haluamasi toimipiste, jonka alta pääset ”Kurssit ja hinnat” sivulle. Tutustu huolellisesti monipuolisiin kurssivaihtoehtoihin ja valitse itsellesi sopivin. Kurssit ja hinnat sivulla on kurssikohtaisesti eriteltynä eri vaihtoehtojen opetusmäärät ja hinnat.

Mitä tarvitsen ensimmäiselle teoriatunnille?
Et mitään. Autokoulun alkuvaiheessa sinun tulee kuitenkin hankkia ajokorttilupa. Lupa on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajatutkintoon pääsemisen edellytys. Lupa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen.

Kuinka nopeasti voin ajaa ajokortin?
Meillä voit vaikuttaa autokoulun kestoon omalla aktiivisuudella. Kaikki lain vaatimat teoria- ja ajotunnit täytyy ensin käydä, jonka jälkeen ajokortti on mahdollista saada. Teoriaopinnot on mahdollista suorittaa jopa yhdessä päivässä! Nopeimmat saavat kortin noin 2-6 viikon aikana ajokorttiluokasta riippuen. Aikaa autokoulun suorittamiseen kannattaa kuitenkin varata mielellään 2-3 kuukautta esim. B -ajokorttia varten.

Miksi ajokorttia varten vaaditaan autokoulun suorittaminen?
Hyvä kysymys! Autokoulu ei ole itseään varten, vaan oleellinen osa suomalaista liikenneturvallisuutta. Jokaiselle on tärkeää tietää kuinka tiellä liikutaan ja käyttäydytään. Laadukas autokouluopetus vaikuttaa merkittävästi uusien kuljettajien vastuulliseen ajotapaan ja siten aikaa myöten koko kansan turvallisuuteen.

Mitä minun on tehtävä, jotta saan ajokortin?
Sinun tulee käydä kaikki autokoulun teoriatunnit, ajaa ajotunnit, käydä teoriakokeessa ja ajokokeessa, sekä hankkia ajokorttilupa. Lue lisää ajokorttiluvasta.

Pitääkö teoriatunnit käydä tietyssä järjestyksessä?
Jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia pohjalla, niin sinun tulee suorittaa EAS- koulutus ennen teoriakoetta. B-kortin suorittajan tulee suorittaa Riskientunnistamiskoulutus ennen ajokokeeseen pääsyä, koulutus suoritetaan verkkoteorioina (4h), sekä ajotunnit (4 h) autokoulun autolla tai halutessasi puolet niistä simulaattorilla.

Mihin aikaan voin ajaa ajotunteja?
Yleensä klo 8.00 – 17.00 välillä. Toimipisteestä riippuen myös ilta-ajat mahdollisia. Tarkemmin ajotuntien saatavuudesta voit kysyä suoraan lähimmältä toimipisteeltä.

Kuinka monta tuntia voin ajaa päivässä?
Useimmiten ajotunteja on 1-2 h päivässä.

Voinko perua jo varattuja tunteja?
Ajotunnit tai pimeänajon simulaattori täytyy perua edellisenä arkipäivänä klo 12.00 mennessä, muutoin tunneista peritään normaalimaksu.

Mitä tarvitsen teoriakokeeseen?
Poliisin myöntämän henkilöllisyystodistuksen (passi, ajokortti, henkilökortti), tutkintotodistuksen (opettaja / autokoulun toimisto antaa) ja rahan Ajovarman tutkintomaksuja varten (käteinen / pankkikortti), mikäli et ole maksanut koemaksua ennakkoon. Tarvitset myös todistuksen suoritetusta EAS- koulutuksesta jos sinulla ei ole aikaisempaa korttia alla.

Millainen teoriakoe on?
Teoriakoe suoritetaan Ajovarman (ts. katsastuskonttori) toimipisteessä, kokeen suoritusaika on 30 min.

B-teoriakoe sisältää 50 kuvallista tehtävää (vähintään 43 oikein), 15 sanallista tehtävää (vähintään 11 oikein) ja 5 liikenteen riskitilanteita käsittelevää tehtävää (vähintään 4 oikein)
Mopon teoriakoe sisältää 50 liikennetilannetehtävää (vähintään 43 oikein) sekä 15 sanallista monivalintatehtävää (vähintään 11 oikein) ja 5 riskientunnistamiseen (vähintään 4 oikein) liittyvää tehtävää.
Jokaisessa monivalintatehtävässä on kolme vastausvaihtoehtoa joista yksi on oikea. Teoriakoe on mahdollista tehdä myös suullisesti jos oppilaan äidinkieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi eikä hän hallitse hyvin kumpaakaan näistä kielistä. Jos teoriakoe on hylätty kolme kertaa, mahdollistaa se myös kokeen suorittamisen suullisesti. Suullisessa teoriakokeessa on mahdollista käyttää oppilaan hankkimaa tulkkia (kuluista vastaa oppilas itse). Suullisen kokeen suoritusaika on 60min.
Teoriakokeeseen mentäessä maksetaan teoriakoemaksu Ajovarmalle esim. B -korttia ajettaessa 35 € / hidastettu 94 €.
Teoriakokeeseen kannattaa harjoitella oppimisympäristön Netreeni osiossa sekä tehdä itseopiskelumateriaalin oppimateriaalin tehtävät ja harjoitukset.

Mitä jos en läpäise teoriakoetta?
Voit varata uuden koeajan. Uusinta maksaa 35 € (hidastettu 94 €). Teoriakokeen voi uusia niin monta kertaa kuin tarve vaatii. Kuljettajatutkinnon hyväksytty teoriakoe on voimassa 1 vuoden.

Mitä tarvitsen ajokokeeseen?
Poliisin myöntämän henkilöllisyystodistuksen (passi, ajokortti, henkilökortti) ja saman tutkintotodistuksen joka oli teoriakokeessa sekä todistuksen hyväksytysti suoritetusta Riskientunnistamiskoulutuksesta.

Millainen on ajokoe?
Ajokoe alkaa myös Ajovarman toimipisteestä ja kestää noin 60 minuuttia. Tutkinnon vastaanottaja istuu henkilöautokokeessa opettajan paikalle. Hän kertoo aluksi kuinka ajokoe etenee ja antaa ohjeet kuinka tulee toimia. Ajokokeessa voi olla pysäköintitehtävä tai auton kunnon tarkastustehtävä, lisää tietoa tutkinnoista löydät: www.trafi.fi/tieliikenne/ajokortit_ja_tutkinnot.

Mitä jos en läpäise ajokoetta?
Tutkinnon jälkeen sovit opettajan kanssa mahdolliset lisäajotunnit ja uuden ajokokeen. Lisäajotunneilla harjoitellaan ajokokeessa ilmenneitä puutteita. Autokoulu laskuttaa sinulta lisäajotunnit ja auton käytön tutkinnossa (auton vuokrasta). Uusinta ajokoe Ajovarmalle maksaa 90 €.

Voinko vaihtaa ajo-opettajaani, jos haluan?

Ehdottomasti voit. Voit kääntyä esim. asiakaspalvelumme puoleen asiassa.

 

 

Lisää vastauksia ja tietoja ajokortin hankkimiseen liittyen sekä viranomaisten yhteystiedot löytyvät kattavasti Trafin ylläpitämältä sivulta https://ajokortti-info.fi/

Back to Top